Warmtepompen

Energie uit de natuur van een warmtepomp

Een systeem dat werkt volgens het principe van een omgekeerde koelkast, kan uw huis duurzaam verwarmen.. De Warmtepomp maakt gebruik van warmte uit lucht en bodem(water). In de winter kan de warmtepomp uw huis verwarmen en voor warm water zorgen. In de zomer houdt het warmtepompsysteem uw huis koel. Een warmtepomp geeft het beste rendement in combinatie met lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming en wandverwarming.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is in feite een omgekeerde koelkast. In een koelkast wordt warmte onttrokken aan de binnenkant van de koelkast, waardoor de temperatuur daalt in de koelkast. Het apparaat geeft de warmte af aan de lucht buiten het apparaat. Dat is ook te voelen aan de achterkant als de koelkast aanstaat. Als aandrijving voor verwarming in huis doet een warmtepomp ongeveer hetzelfde. Het onttrekt warmte aan de bodem(water) of de buitenlucht om daarmee vervolgens het huis te verwarmen. Voor bijvoorbeeld een bodemwarmtepomp wordt een leiding tot diep onder de grond aangebracht. Door vloeistof rond te pompen, wordt warmte aan de bodem onttrokken.

Een warmtepomp kan de warmte of koude uit drie verschillende bronnen halen:

  1. Lucht: Er wordt warmte onttrokken aan de buitenlucht. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van het water, in bijvoorbeeld de cv-ketel.
  2. Bodem: De bovenste laag van de aarde wordt verwarmd door de zon. Door middel van leidingen onder de grond wordt deze warmte van de bodem opgenomen en gebruikt voor comfortverhoging binnen de woning
  3. Grondwater: Het grondwater wordt omhoog gepompt. De warmte wordt uit het water gehaald en het afgekoelde water wordt teruggepompt.

Voor bestaande bouw is eigenlijk alleen een lucht-water warmtepomp geschikt, tenzij u een grondige renovatie in de planning hebt. De bodemgekoppelde warmtepomp is uitermate interessant voor nieuwbouw en utiliteitsbouw.

Koeling met een warmtepomp

De warmtepomp kan niet alleen gebruikt worden voor het verwarmen van tapwater of woning, maar in de zomer ook voor koeling. Het principe van de warmtepomp waarbij warmte aan de omgeving wordt onttrokken wordt hierbij omgekeerd. In de zomer wordt het koude grondwater gebruikt om te koelen. Zo heeft u optimaal wooncomfort en is een extra investering in airconditioning niet nodig!

Meer weten over de warmtepomp? Klik hier om informatie aan te vragen of een vrijblijvende offerte te ontvangen.